Verhalenvazen

Het centrale thema in mijn werk is de kracht en de kwetsbaarheid van de mens. De mens als
individu, in verbinding met anderen en figurerend door het leven als zoektocht.
‘Bagage’ als metafoor speelt daar een belangrijke rol in. Nadat dit thema steeds terugkwam in tekeningen en schilderijen maakte ik de stap naar ruimtelijk werk in keramiek.

In het object “Bagage” en ook in de “Verhalenvaas’ zie je mensfiguren zeulen, zoeken, en wachten. Geflankeerd door hun bagage. De tassen, koffers en spullen die meegenomen worden van plaats naar plaats. De fysieke en zichtbare persoonlijke zaken. Maar ook de “bagage” aan ervaringen in het leven. Over het verlangen naar een andere (mooiere, veilige) plaats. Het zoeken naar een betere toekomst.

In de ontwikkeling van deze serie objecten werd het thema (in de context van het huidige tijdsbeeld) steeds actueler: Er zijn steeds meer mensen op drift, zoekend naar een beter bestaan. “On the move”. Gaandeweg werd het ook persoonlijker: Een terugblik in mijn eigen familiegeschiedenis: Mijn moeders familie die door Europa zwierf. Mijn vaders familie die in ‘45 terugkeerde met 1 tasje. En de bagage die ze nooit meer kwijtraakten……

 

Last but not least: 21 Maart 2023 onthul ik een herdenkingsmonument.
Een eerste mooie opdracht als beeldhouwer: Met het thema migratie…