Projecten

2018. Papierproject. Waterlinie Museum
2018. Project 25 Digitale cross-overs
2016. Expositie “Wereldbeeld” | Comenius museum Naarden
2016. Bleu de pastel | Musee du Pastel Toulouse France | Pigment project
2015. Clouds and Lines | Zonnestraal | Hilversum | Inspired by architecture
2015. Duiker’s blauw | De kleur van de architect | Zonnestraal Hilversum | Pigment project
2015. Colours of the world | Zand project
2013. Mother earth | Zand project
2012. Artist in Residence Naardermeer | Zand project
2009. Windnomaden | Terschelling | New York
2008. Dudok project | Museum Hilversum | Inspired by architecture
2007. Mauve project Laren
2006. “Hier wordt niet gebouwd” | Flark Naardermeer

 

 

De T-shirts en het Papier project | Expositie GEEFT ACHT in het Waterlinie museum.
Als (individuele).. kunstenaars werden we door de curator Elganan Jelsma uitgenodigd om een idee voor de tentoonstelling “Geeft 8”  in te zenden. Al snel vonden wij elkaar in het idee iets te gaan doen met het maken van papier uit katoenen T shirts: Het recyclen van militaire kleding gedragen tijdens vredesmissies. Katoen was een voorwaarde om er-volgens het oude ambacht- papier van te maken. Wij kregen 10 kilo shirts in camouflage print (van een onduidelijk materiaal) en hebben er duizenden stukjes van geknipt. Maanden later is het ons gelukt langs een traject van research, monnikenwerk, tegenvallers, zwaar werk en met hulp van een professionele papiermolen in Eerbeek er papierpulp van te maken. Tijdens de hittegolf van 2018 konden we mooie vellen papier (heoveel ?? scheppen van 40-60 cm. Ons concept om de gedragen shirts en hun beladen geschiedenis te verwerken in een leeg stuk papier ( het onbeschreven blad) is die hele zomer van ambachtelijk zwoegen steeds sterker geworden. We hebben de T-Shirts zo een tweede leven gegeven. 

De Jaartallen
Naast het concept van het “lege blad’’ ontstond er een tweede idee: we wilden gebruik maken van de jaartallen die we tegenkwamen in de labels van de T-shirts: jaartallen die refereren aan vredes missies na de 2e wereldoorlog. Onderzoek op het internet gaf ons veel informatie en leverde vragen en beelden op. Onvermijdelijk ga je denken wie de shirts gedragen zouden hebben, bij welke acties en wat er meegemaakt is….In verschillende vormen komen de jaartallen terug in ons project.

De installatie en presentatie
Een aantal maanden zijn ideeën gekomen en gegaan, tot we wisten dat het papier een stil eerbetoon moest zijn aan de militairen. Het zijn onbeschreven vellen waar de kijker zelf een eigen verhaal, herinnering of beeld aan kan toevoegen. De gehele installatie mag een stille plek worden…een soort ruimte voor contemplatie. Een uitvoerig denk-en brainstormproces werd uiteindelijk een goed ontwerp waar we een Smid bij hebben ingeschakeld. (Net op tijd voor de deadline). We brengen daarnaast het ontstaansproces van de twee concepten in beeld met 3e idee: Een foto-en collage serie. Het versterkt het verhaal van de  transformatie van het materiaal  tot de uiteindelijke beelden en vertelt ons verhaal.

Els Rijerse , Bia Maas en Barbara Houwers. Zomer 2018.

________________________________________________________________________________

Pigment verhalen
In maart 2015 begon kunstenaar Barbara Houwers aan een project rondom het ambachtelijk vervaardigen van verf. Bij het verzamelen van de pigmenten die de kleur van verf bepalen ontdekte ze achter sommige pigmenten een lange en bijzondere geschiedenis. Kijk ook op Youtube | Monumentendag- kunst en ambacht | Olieverf maken.

Bleu de pastel | 16 mei t/m 3 sept 2016: Musee du Pastel | Toulouse
In de serie “pigment verhalen” begon Barbara Houwers in 2015 aan een nieuw onderzoek over natuurlijke verfkleuren. Ze ontdekte het organische “Bleu de Pastel”, gemaakt uit de bladeren van de pastel-plant oftewel de Wede plant. In Frankrijk kon ze wat van deze verfstof bemachtigen en dat resulteerde in een mooi verhaal, en in 2016 een expositie in Musee de Pastel Toulouse. Binnenkort hier de gehele text…..

________________________________________________________________________________


2015 Duiker Blauw | De kleur van de architect | Zonnestraal Hilversum
De kleurintensiteit van pigmenten is magisch. Het betoverende ultramarijn. Het diepe smaragdgroen. Het flonkerende karmozijnrood. Text: Ellen Roling.
Kunstenares Barbara Houwers onderzoekt het geheim van kleur door experimenten met verf, pigmenten, bindmiddel en mes in een eindeloze herhaling van rechthoekige toetsen. Het resultaat is een monochroom beeld dat alleen bij nadere beschouwing de rijkdom aan subtiele onderlinge verschillen prijsgeeft. En dat steeds het startpunt vormt voor een nieuw doek. Een bouwsel van verf, hout en linnen. Plat of in 3D als blokdoek.
Duikerblauw. Het eerste verhaal in het pigmentenproject. Een hommage aan Duiker, de architect die Zonnestraal ontwierp. Aan de zijn inspirerende, transparante, ruimtelijke architectuur met het wit, het zwart, het oker en dat hele karakteristieke lichtblauw. In haar tijdelijke atelier in het Dresselhuyspaviljoen onderzoekt Artist in Residence Barbara Houwers het verhaal van dat typische Duikerblauw en de pigmenten die hiervoor gebruikt zijn. Een verkenning op doeken met scherpgehoekte randen, in lijn met de stalen profielen en strakke belijning van het complex. Welke pigmenten zorgen ervoor dat hemelsblauw, dat de witte gebouwen als het ware opgaan in de lucht? Fundamentele schilderkunst. Het pigmentverhaal is onderdeel van Houwers’ verlangen om het fundament van schilderkunst volledig te doorgronden. Een onderzoek dat zich 15 jaar geleden al aankondigde. Mensfiguren in haar werk werden schematische beelden. Schema’s werden abstracties, totdat uiteindelijk het beeld totaal werd losgelaten. Sinds 2013 is niet de vorm, maar zijn het proces van schilderen en de materialen zelf onderwerp van onderzoek. Houwers maakt structuur/kleurcomposities met kleine herhalende vormen die de magie van toets, verf en kleur zijn werk laten doen.
Pigment projecten. Zelf verf maken op basis van pigmenten is een kunst die nog maar weinig kunstenaars beheersen. Een ambacht dat dreigt verloren te gaan. Binnen het pigmentproject geeft Barbara Houwers enkele workshops over kleuropbouw en verf maken om haar omvangrijke kennis door te geven.
Barbara Houwers begon haar carrière in 1992 na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Door de jaren heen ontwikkelde ze een zeer persoonlijk handschrift. Het werk van Houwers is voor veel mensen herkenbaar door het gelaagde kleurgebruik, de thematiek en de vitale schilderstijl. Barbara’s werk is regelmatig te zien op exposities en is opgenomen in particuliere- en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Blaricum (regio Amsterdam).

________________________________________________________________________________

Mother Earth
To realize my 2nd new ”sandpainting”, I am looking for small amounts of sand from country’s all around the world. It would be great if you could take part in the realization of this work. The idea is that you bring or send me a little bit (a spoonful) of sand, in for example a plastic bag in an enveloppe. On this website I will create a list of countries from which I already have received sand. My technique is to mix this sand with a flexible form of artificial resin. I will use this to compose a large painting bit by bit. I expect that the painting will represent all the colors of the world.Through this website I will keep you updated about the project. Many thanks for your (future) participation and feel free to pass this on.