Ovum

Introductie
De “Gestalte” was er al vroeg in het oeuvre van Barbara Houwers. Een thema dat een diepe bron van inspiratie zou blijken door de jaren heen. Door herhaling ontstaat in de schilderijen en objecten een unieke beeldtaal. De “Gestalte” wordt verbeeld in kracht en kwetsbaarheid. In verbondenheid, liefde, eenzaamheid en als metafoor voor het leven zelf. Sub- thema’s ontstaan, waarin de menselijke figuur een expressieve verhouding aangaat met de ruimte. Ruimte zelf wordt een onderwerp in nieuwe series en onderzoekende projecten.

Ruimtelijk werk
Houwers herneemt vervolgens haar thema in ruimtelijke technieken. In ontwerpen en beeldhouwen vind ze een logische aanvulling op het schilderen. Door uit te ‘zoomen’ op het  thema betreed Houwers in haar recente werk een nieuwe dimensie. De Gestalte gaat door; in geabstraheerde en herhalende structuren. Werk waarin de kracht van verbinding uiteindelijk de kracht van het beeld wordt.

Ovum project
De ovale vorm wordt vanaf 2020 een abstracte weergave van het thema. Ovum komt op haar pad als een logische abstractie van de menselijke vorm. Daarnaast is het ovaal als uitgangsvorm ook een keuze: Symbolisch voor een (nieuw) begin als beeldhouwer. Een onderzoekende fase begint,  met materiaal experimenten in een breed spectrum.
Met digitale laser technieken onstaan objecten in hout en MDF. Met scanning en in een digitaal beeldhouwers programma ontstaan kunstwerken in 3D print. De techniek maakt het maken van series mogelijk. Maar ook unica zoals een eerste 3D print object in beton. Ook onderzoekt Houwers het keramisch beeldhouwen. Wat ruim 20 jaar was blijven liggen (na haar opleiding) word een nieuwe kennismaking en resulteert in een collectie beelden en objecten.