Home

Het werk van Barbara Houwers beweegt zich in het gebied tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Meer dan 20 jaar maakte zij voornamelijk schilderijen en exposeerde internationaal. Vanaf 2018 neemt ze de vrijheid om haar werk te maken in verschillende disciplines. In een nieuwe artistieke fase onderzoekt Houwers de sculpturale ruimte en maakt ze de stap naar ruimtelijk werk. Het pasteuze schilderen met  schildersmessen zien we terug in los geschetste grove structuren,  in grote abstracte doeken en expressionistische vormen in klei. Ze onderzoekt zowel de traditionele en hedendaagse technieken en voert haar nieuwe werk uit in keramisch beeldhouwen, materiaalexperimenten, digitale ontwerpen en in 3D print. Een collectie beelden en objecten ontstaat die tevens een logisch vervolg blijkt op de schilderijen uit haar vorige periode. 

In deze nieuwe fase worden de (vroege) menselijke figuren geabstraheerd naar een “Gestalte”, als een solistische  figuur. De mens in kwetsbaarheid en kracht. Geleidelijk ontstaan vanuit deze Gestalte herhalende patronen, systemen en structuren. Herhalende motieven die mens en de ruimte lijken te verbinden.
In een steeds meer uitzoemend beeld en abstractere vormentaal.
Ruimte en natuur ( en het verlies daarvan) treden naar voren in projecten waarin Houwers aandacht vraagt voor de relatie tussen mens en milieu. Zij onderzoekt daarbij de spanning tussen verstilling en expressionisme. Haar voorliefde voor systemen komt voort uit het verlangen om grip te krijgen op het bestaan en is tevens een onderzoekend avontuur naar de schoonheid van cross-disciplinaire kunstvormen. Een beschouwing over de Gestalte werd geschreven door Ellen Röling in 2020.