Houwers

Barbara Houwers (1958)

Opleiding
1976-1982 SOL Utrecht en Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort. 
1990-1992 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht HKU.
Start beroepspraktijk in 1992.  

Het werk van Barbara Houwers gaat over de kracht en de kwetsbaarheid van de mens. Aanvankelijk in schilderijen en vanaf 2016 ook in steeds abstracter wordende objecten. Het werk is opgenomen in particuliere, overheids-en bedrijvencollecties in binnen- en buitenland. Een Biografie ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum werd geschreven door Diana Kostman.

Het werk van Barbara Houwers beweegt zich in het gebied tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Meer dan 20 jaar maakte zij voornamelijk schilderijen en exposeerde internationaal. Vanaf 2016 neemt ze de vrijheid om haar werk te maken in verschillende disciplines. In een nieuwe artistieke fase onderzoekt Houwers de sculpturale ruimte en maakt ze de (full time) stap naar beeldhouwkunst. Ze onderzoekt zowel de traditionele en hedendaagse technieken om tot ruimtelijk werk te komen en voert haar nieuwe werk uit in keramisch beeldhouwen, materiaalexperimenten, digitale ontwerpen en in 3D print.
Een collectie beelden en objecten ontstaat die tevens een logisch vervolg blijkt op de fragmenten uit schilderijen uit haar vorige periode. Houwers onderzoekt daarbij de spanning tussen verstilling en expressionisme. Elk werk ontstaat vanuit inspiratie, onderzoek en intuïtie. Inspiratiebron is de mens in relatie tot de natuur en de ruimte.

Steeds komen de kracht van herhaling, abstractie, vorm en structuur terug in 2 en 3 dimensionaal werk. De traditie blijft haar fascineren en is het uitgangspunt voor een intrigerende fusie tussen ambachtelijke en hedendaagse technieken. Zo schildert en boetseert ze haar mensfiguren steeds weer; maar vertaalt ze ook in 3D- print objecten. Door consequente toepassing van ‘de verftoets’ als zelfstandig beeldelement ontstaat in 2015 een nieuwe serie abstracte schilderijen in uiteenlopende en soms 3-dimensionale vormen met een doorleefde verfhuid die rust en sereniteit uitstralen. In deze doeken ontmoeten materiaalcompositie en traditionele glaceerlagen elkaar.

Uitgaande van tekeningen en eerdere schilderijen kijkt ze terug op haar oeuvre, en brengt haar werk in een nieuw verband. De intuïtieve en expressionistische toetsen van verf-en kunstenaarsmaterialen combineert ze met bedachtzame en complexe digitale ontwerpen. Daaruit ontstaan in 2017 een serie organisch aandoende objecten die intuïtief zijn gegroeid tijdens het digitale ontwerpproces. Talloze kleine cocon achtige vormen worden onderdeel van autonome vrijstaande en hangende objecten. Vanuit geometrie ordent Houwers het materiaal op een systematische wijze en laat de composities groeien tot vrije vormen die hun eigen plaats in de ruimte innemen. 

CV
Exposities en archief
Publicaties en pers
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (2015)
2017: Longlisted for the Aestetica Art prize Future Now: 100 Contemporary Artists 2017.

Non profit:
2003-nu      Bestuurslid Dooyewaard Stichting.
2007-2015. Voorzitter stichting Huis van de Kunsten.
2005-2015. Voorzitter (oprichtingsbestuur)  Gooise Kunstkring.
2010-2015. Voorzitter Entre Femmes-Gooi.
1984-2015. Art Consultant, curator.