Pigment verhalen

  • 2015 Duiker Blauw | Residency in Zonnestraal Hilversum
  • 2016 Bleu de Pastel | Musee du Pastel | Toulouse

2016 Bleu de Pastel | Musee du Pastel Toulouse
De geschiedenis van de “blauwververij”” in Toulouse in de 14e t/m 16e eeuw, de herkomst van de Pastelplant en het magische, organische blauw, dat zoveel sociaal-economische gevolgen had, werd voor Barbara Houwers een project dat deels plaats vond in Frankrijk. Het resulteerde in een mooi verhaal en een expositie in Musee du Pastel Toulouse van 16 mei t/m 3 september 2016.

2015 Duiker Blauw | Residency in Zonnestraal Hilversum
Pigment Verhalen. Text: Ellen Roling.
De kleurintensiteit van pigmenten is magisch. Het betoverende ultramarijn. Het diepe smaragdgroen. Het flonkerende karmozijnrood. Kunstenares Barbara Houwers onderzoekt het geheim van kleur door experimenten met verf, pigmenten, bindmiddel en mes in een eindeloze herhaling van rechthoekige toetsen. Het resultaat is een monochroom beeld dat alleen bij nadere beschouwing de rijkdom aan subtiele onderlinge verschillen prijsgeeft. En dat steeds het startpunt vormt voor een nieuw doek. Een bouwsel van verf, hout en linnen. Plat of in 3D als blokdoek.

Duikerblauw. Het eerste verhaal in het pigmentenproject. Een hommage aan Duiker, de architect die Zonnestraal ontwierp. Aan de zijn inspirerende, transparante, ruimtelijke architectuur met het wit, het zwart, het oker en dat hele karakteristieke lichtblauw. In haar tijdelijke atelier in het Dresselhuyspaviljoen onderzoekt Artist in Residence Barbara Houwers het verhaal van dat typische Duikerblauw en de pigmenten die hiervoor gebruikt zijn. Een verkenning op doeken met scherpgehoekte randen, in lijn met de stalen profielen en strakke belijning van het complex. Welke pigmenten zorgen ervoor dat hemelsblauw, dat de witte gebouwen als het ware opgaan in de lucht? Fundamentele schilderkunst. Het pigmentverhaal is onderdeel van Houwers’ verlangen om het fundament van schilderkunst volledig te doorgronden. Een onderzoek dat zich 15 jaar geleden al aankondigde. Mensfiguren in haar werk werden schematische beelden. Schema’s werden abstracties, totdat uiteindelijk het beeld totaal werd losgelaten. Sinds 2013 is niet de vorm, maar zijn het proces van schilderen en de materialen zelf onderwerp van onderzoek. Houwers maakt structuur/kleurcomposities met kleine herhalende vormen die de magie van toets, verf en kleur zijn werk laten doen.
Pigment projecten. Zelf verf maken op basis van pigmenten is een kunst die nog maar weinig kunstenaars beheersen. Een ambacht dat dreigt verloren te gaan. Binnen het pigmentproject geeft Barbara Houwers enkele workshops over kleuropbouw en verf maken om haar omvangrijke kennis door te geven.

Barbara Houwers begon haar carrière in 1992 na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Door de jaren heen ontwikkelde ze een zeer persoonlijk handschrift. Het werk van Houwers is voor veel mensen herkenbaar door het gelaagde kleurgebruik, de thematiek en de vitale schilderstijl. Barbara’s werk is regelmatig te zien op exposities en is opgenomen in particuliere- en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Blaricum (regio Amsterdam).