Natuur

  • 2021 Sprokkelen. Groepstentoonstelling over natuur op Kasteel Groeneveld Baarn.
  • 2018  CARE. Ontwerp in 3d Print als ode aan Natuurbescherming.
  • 2017 Installatie ‘Colours of the world’.
  • 2012 Windnomaden Art projects.
  • 2012 Artist In Residence in ‘De Machine” van Natuurmonumenten.
  • 2009-2010 Sand Travels | Assemblage in paintings | Traveling international exhibition.
  • 2006 “Gevangen Licht”- Bekende Nederlanders logeren op “‘de Flark”.

2021 Natuur. Kasteel Groeneveld Baarn. 
In mijn werk verbeeld ik de verbondenheid tussen mens, natuur en ruimte. Uitgaande van de (steeds terugkerende ) menselijke gestalte gebruik ik dit motief om kracht – maar ook kwetsbaarheid – neer te zetten. De mens staat soms alleen en soms in verbondenheid. Als we zouden kunnen “uitzoomen” op onszelf is onze nietigheid te zien en moeten we ons realiseren dat we weliswaar het goede kunnen doen, maar alleen als collectief. Vanuit mijn bezorgdheid over natuur en milieu zie ik de onthutsende rol van ons – mensen – in het langzaam vernietigen van de aarde. Het schilderij “Burning” (uit de serie Repetition) refereert aan de rol van de mens bij natuurvernietiging. Na het lezen van het boek “Schorshuiden”‘ van Annie Proulx realiseerde ik me dat niet alleen mijn generatie schuldig is aan bomenkap: Ver voor de 17 eeuw waren de Europeanen al volop bezig met kolonialisatie en ontbossing. In dit werk zoom ik uit en zie de mensheid van een afstand….

2018 CARE
Het beeld CARE is een multiple in 3D print en een ode aan natuurbescherming. Het symboliseert de relatie tussen mens en natuur en is uitgevoerd in groot en klein formaat. 

2017 Installatie Colours of the world.
Expositie “Wereldbeeld”‘ in het Comenius museum Naarden.

2012 “Hier en daar een stukje natuur…”
Barbara Houwers werkte in 2012 als Artist In Residence in ‘De Machine”, een van de gebouwen van Natuumonumenten.
Een bewustwordingsproject over de schaarste van natuur.

2012 Windnomaden Kunstproject 
Floriade 2012 | Terschelling 2009  | New York
Windnomaden is een landschappelijke installatie van op de wind bewegende schilderijen (maat 76 x 135 cm). De Windnomaden zijn geschilderd door meer dan 350 geselecteerde kunstenaars / schilders, van wie het grootste deel uit Nederland. De Windnomaden hebben 12 dagen op Oerol editie 2009 tentoongesteld gestaan. Na de 12 dagen Oerol is het project gaan reizen, naar o.a. New York. Het Project Windnomaden is opgezet door Stichting Landschapsarchitectuur en Meer (SLeM). 

2009-2010 Sand Travels | Assemblage in paintings | Traveling international exhibition.
Nederlands Vesting museum – Muzej Grada zenice-Zenica – Museum of contemporary art-Banja Luca – Museum of the Una-Sana-Canton Bihac – Ambassy of Bosnie in Den Haag.

2007 Het land van Mauve.
Kunst Manifestatie geinspireerd op  Mauve, het Gooi en los zand.
Zandschilderijen  in Laren, pleintje Singer Museum.

2006 “Gevangen Licht”
Bekende Nederlanders logeren op “‘de Flark”

”Terwijl Johan Jorritsma mijmert over de schoonheid van het Naardermeer vangt kunstenaar Barbara Houwers uur na uur de schoonheid van het licht van het Naardermeer”‘.
Natuurmonumenten neemt maandag de boot uit de vaart waarop veel bekende Nederlanders dit jaar campagne hebben gevoerd tegen de aanleg van een ondertunnelde snelweg langs het Naardermeer. De blijdschap bij de organisatie was groot toen enkele weken geleden bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer de weg niet meer ziet zitten. Nu is het kabinet aan zet. ,,Het is belangrijk dat het kabinet een besluit neemt. Dan is het echt zeker”, stelt Gradus Lemmen, de beheerder van het gebied voor Natuurmonumenten. Lees meer…“Live op de Flark” 25 juni 2006.