Open atelierroute Blaricum 2019

Het laatste weekend van september exposeer ik in de LLoods in Blaricum met een selectie van mijn nieuwe werk. Het is niet mogeljk om alles te laten zien dus maak gerust een afpraak voor een atelierbezoek!

Interieurprojecten

Met veel  plezier werk ik samen met diverse interieur architecten en stylisten. Hier een voorproefje van een van de projecten door Annette Weyand van Mod’arte woningpresentatie.

 

Waterlinie museum

Als (individuele) kunstenaars werden we door de curator Elganan Jelsma van het project ‘Geeft 8” uitgenodigd om een idee voor de tentoonstelling in te zenden. Al snel vonden wij elkaar in het idee iets te gaan doen met het maken van papier uit katoenen T shirts: Het recyclen van militaire kleding –wellicht- gedragen tijdens vredesmissies. Katoen was een voorwaarde om er-volgens het oude ambacht- papier van te maken. Wij kregen 10 kilo shirts in camouflage print (van een onduidelijk materiaal) en hebben er duizenden stukjes……..lees verder

Miniaturen

De Vijfde Miniatuur Biënnale is een expositie, waaraan vierenvijftig kunstenaars deelnemen. De expositie is vanaf zaterdag 3 november tot en met vrijdag 21 december 2018 te zien in Galerie Kijkoor in Eemnes. De kunstenaars hebben miniatuur kunstobjecten gemaakt van zeer verschillende materialen, zoals olieverf op doek, aquarel, vilt, klei, textiel, papier, brons, 3D-print-kunststof en keramiek. http://www.larensbehoud.nl/…/de-vijfde-miniatuur-biennale-3…

Biografie Barbara Houwers

Kunsthistoricus Diana Kostman schreef de Jubileum Biografie: Kunstenares Barbara Houwers werd vooral bekend vanwege haar schilderijen van menselijke figuren, veelal geschilderd in ingetogen aardetinten, later gevolgd door meer abstracte kunstwerken opgezet in geometrische patronen en soms ook felle kleuren. Meer recentelijk zijn er ook driedimensionale werken ontstaan en objecten ontworpen met de 3Dprinttechniek. Dit lijkt………lees meer.

Jubileum actie – Febr-maart

SALE van de oude collectie!. Tijdens de jubileum expositie in mei maken we een unieke mix van oud en nieuw werk, waarbij met name schilderijen uit vorige series ruimte moeten gaan maken voor de actuele, nieuwe werken. Kom naar de mei expositie of maak nu al een afspraak: 06-20330085. Echt de moeit waard om even te komen snuffelen. De koffie staat klaar!

Press

Mooi artikel van Marit Versteeg (kunstredactie Gooi en Eemlander) over mijn 25 jarig jubileum als kunstenaar. Pers en publicaties.

Jubileum actie – December

Blok schilderijen vanaf 250,- euro! Te zien tijdens de open atelierdagen op 7,8 en 9 december. Dagelijks van 13-17u. Foto: Hazart Art Galery afelopen zomer.

Jubileum actie – November

De eerste collectie bronzen is terug van de bronsgieter. Ik ben er heel erg trots op. Ze zijn elk prachtig gepatineerd en voorzien van een mooie hardstenen voet. Nu lekker in het laatste laagje was gezet. De oplage van elk beeld is 8 (dus gelimiteerd). In mijn jubileumjaar 10 % korting (tot juli en alleen in Nederland). We zijn bezig met een mooie fotoserie maar kijk vast naar voorlopige een impressie op de pagina objecten.

25 digitale ontwerpen

Jubileum wandje met 25 digitale ontwerpen, de variaties, verf en materiaal-experimenten. Een project waar ik in mijn jubileum seizoen 2017-2018 aan werkte. Te zien tijdens open atelier dagen 17 en 18 novenber 2018. Met elke dag om 15 u een kleine “keukentafel” lezing over digitaal kleien, ontwerpen en 3D Printen.

 
 

Jubileum Actie – Oktober

Seizoen 2017-18 vier ik mijn 25 jarig jubileum als kunstenaar met mooie aanbiedingen. CARE is een nieuwe sculptuur in 3D-Print en is de aanbieding van de maand oktober. Het beeld symboliseert de relatie tussen mens en natuur.  CARE (in zwart SLS geprint) kunt u aankopen voor de speciale jubileumprijs van 350.-. Zolang de voorraad strekt. Vanaf juni 2017 is de verkoopprijs 450,- incl. btw. CARE | 25 cm SLS | zwart 3D-Print | Hoogte 35 cm inclusief granieten sokkel. Voor meer objecten en een impressie kijk op de pagina objecten.

Shell: Art meets Technology

Shell technology center Amsterdam. Expositie in het atrium tm oktober 2017. Schilderijen en een installatie van mijn objecten in 3D-print in samenwerking met de glasblazerij!!
Shell technology center Amsterdam. Solo exhibition sept- oct 2017. Paintings and an installation with a selection of my 3D-print artwork in collaboration with the glaswork departement. Grasweg 31 Amsterdam. Open during office hours (please bring your ID).

Aesthetica Art Prize 2017

Future Now: 100 Contemporary Artists 2017.

Barbara Houwers has been longlisted out of over 3,500 entries from artists working in 70 countries worldwide for the 10th Aesthetica Art Prize. The longlist comprises 100 artists working in a range of media, whose selected pieces are published in Future Now: 100 Contemporary Artists 2017.

Hosted by Aesthetica Magazine, an international art and culture publication with a global readership of 311,000, the prize is a major annual event for British and international artists. The award presents a platform for creatives to engage with a wider audience through the publication, and it also hosts an exhibition for shortlisted artists at York Art Gallery, UK, from 26 May to 10 September. Images of the longlisted works will be shown in a continuous loop on a monitor in the gallery.
The book Future Now enables readers to explore 100 captivating projects from the shortlist and longlist through images and artists’ statements. A series of critical essays also feature, offering contextualisation and mapping trends in today’s visual culture.
Cherie Federico, Director of the Aesthetica Art Prize says: “recognising both innovation and creativity, the Future Now publication showcases original projects from leading artists. The 2017 collections unites 100 practitioners from countries worldwide, providing a glimpse into the shifting landscape of creative expression. We are thrilled with this year’s selection, and encourage art world professionals and enthusiasts alike to explore the works and discover exciting trends as they develop today.”

Beelden in Brons

Mijn eerste beelden in brons komen (net deze maand) van de bronsgieter. Het ”oermodel’gemaakt van klei, daarna gebakken en daarna goed genoeg bevonden om te laten gieten in en serie bronzen. In een beperkte oplage van 8 exemplaren. te zien in mijn atelier op afspraak.

Open atelier en lezing

Op donderdag 16 maart 2017 om 20.00 uur geeft Barbara Houwers een lezing over kunst en 3D printen in de Hilt in Eemnes, als onderdeel van “Rondje Cultuur”. Voor wie meer wil zien van de 3D print collectie: Vrijdag 17 maart is het atelier van Barbara Houwers in Blaricum Bijvanck geopend van 13-18 uur voor bezoekers.

Barbara Houwers neemt u mee in het digitale denken en het 3D-printen van ontwerpen in een presentatie van een half uur. Ook komen er voorbeelden langs van aansprekende 3D-print projecten en toepassingen.
Houwers vertelt aan de hand van voorbeelden en visueel materaal hoe haar eigen objecten in 3D-print zijn ontstaan. In 2016 begon een nieuwe fase in haar carrière en kreeg ze (naast schilderen) de tijd om ruimtelijk werk te maken. Een collectie beelden ontstond als vervolg op oude thema’s en inspiratiebronnen. Barbara onderzocht hedendaagse technieken en maakte kennis met digitaal ontwerpen, scannen en 3D printen. 

Met scantechnieken werden haar ontwerpen digitaal vastgelegd en daarvanuit werden artistieke variaties mogelijk die in traditionele technieken niet haalbaar zijn. Ook maakte ze een serie ontwerpen die intuïtief zijn ontstaan met het software programma geomagic Freeform oftewel “digitaal kleien”. Dit artistieke avontuur is is een samenwerking met het in Eemnes gevestigde technischebedrijf M&H.


Clouds and Lines

De serie werken “Clouds and Lines” is gemaakt tijdens de Artist in residence periode op Zonnestraal. De herhalende en constructief ogende opbouw van de schilderijen is geïnspireerd op de paviljoens van voormalig sanatorium Zonnestraal met de vele ramen en lijnen, de architectuur van Duiker, de landschappelijke ligging, de wolkenluchten, de relatie tussen buiten en binnen.

Clouds and Lines on show

Te zien in de kunstzaal van stichting Hazart in Soest. Geïnspireerd op de paviljoens van voormalig sanatorium Zonnestraal met de vele ramen en lijnen, de architectuur van Duiker, de landschappelijke ligging, de wolkenluchten, de relatie tussen buiten en binnen. Hazart Art Foundation | www.hazart.nl | Soest.

New sculpture: CARE

Barbara Houwers | Care-tuinbeeld

This new sculpture from the 3D-print collection of visual Artist Barbara Houwers symbolises the relation between men and nature. The object is made in black rasin and  mesures 25 cm. With the matching stone sockel 35 cm. On sale at Studio Barbara Houwers. E:barbarahouwers@gmail.com.

Expositie bij Hazart

Nieuwe expositie in de prachtige kunstzaal van Stichting Hazart in Soest. Welkom voor een ontmoeting met mijn nieuwe werk op zaterdag 25 juni 14-16 uur. Foto: galeriehouder Ali van de Berg tijdens het inrichten. Hazart | 12 juni t/m 28 augustus | www.hazart.nl | Soest.

Expositie in Middelburg

Van zondag 3 april tot en met juni 2016 is het werk van Barbara Houwers te zien in Galerie T in Middelburg.
Ter gelegenheid van het 20 jarig jubileum van de galerie is er een speciale aanbieding..
www.galerie-t.nl

Duiker’s Blauw

Een introductie over het fascinerende scala aan kleuren en pigmenten in zowel traditionele olieverven als in moderne acrylaten. In 2014 begon ik aan een serie kleine onderzoeken naar de achtergrond van kleur en pigmenten, via literatuur, deskundigen uit het vak en gewone nieuwsgierigheid! Een van de projecten was Duiker Blauw ( De kleur van de architect)...lees meer

Bleu de Pastel – Het blauw van de wede plant

Bleu de Pastel Toulouse

In de serie “pigment verhalen” begon Barbara Houwers in 2014 aan een nieuw onderzoek over natuurlijke verfkleuren. Ze ontdekte het organische “Bleu de Pastel”, gemaakt uit de bladeren van de pastel-plant oftewel de Wede plant. In Frankrijk kon ze wat van deze verfstof bemachtigen en dat resulteerde in een mooi verhaal, en een expositie in Musee de Pastel Toulouse

Na de koninklijke onderscheiding…

Koninklijke onderscheiding voor Barbara Houwers

Radio 6FM 5 minutes: Na de koninklijke onderscheiding…
Bij het 10-jarig jubileum van de Gooise Kunstkring ontving Barbara Houwers een Koninklijke onderscheiding uit handen van de loco Burgemeester van Blaricum. Ze ontving de onderscheiding voor vele jaren intensief vrijwilligerswerk in oa de kunstensector. In dit korte interview een terugblik….

Gooi en Vechtstreek Living

Na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht begon Barbara Houwers in 1992 haar carriere als kunstenaar. Sindsdien heeft ze een consistent euvre opgebouwd en bevind haar werk zich in vele collecties in binnen- en buitenland. In de diverse periodes en door de jaren heen ontwikkelde ze een zeer persoonlijk handschrift en werd ze bekend door haar verbeelding van thema’s rondom de mens. Lees meer op: http://www.gooienvechtstreekliving.nl

Artotheek in Singer Laren-Kijkdagen

Kijkdagen van de Artotheek in Singer Laren. Voor vrienden van het Singer! Dus een goede reden om lid te worden van dit geweldige museum! Warm aanbevolen en altijd wat werkjes van mij te leen. Van 24 t/m 29 november.

Art Zonnestraal

Barbara Houwers is projectleider en deelnemer aan“Art Zonnestraal” met twee op de locatie geinspireerde projecten: “Clouds and lines” , geinspireerd op “het nieuwe bouwen” vanaf de 20-er jaren van de vorige eeuw. En een nieuw pigmenten project “Duiker Blauw”. Zonnestraal is kanshebber op de lijst van Unesco world Heritage en een inspirende plaats om te werken en te bezoeken. Mei-oktober 2015. Dresselhuys paviljoen – www.zonnestraal

Saatchi news

On behalf of chief curator Rebecca Wilson and the Saatchi Art curation team,  Barbara’s work has been chosen to be featured in the Abstract August Collection on Saatchi Art’s homepage. You can see the collection here: http://www.saatchiart.com/art-collection/Painting-Drawing-Photography/Abstract-August/685448/111837/view

Box-doeken

Boxes “gebouwd” met houten frames, puur linnen, wat verf en toewijding…
Boxes. Building the frame with wood and pure linen, some paint and dedication…..

Pigment verhalen

In maart 2015 begon kunstenaar Barbara Houwers aan een project rondom het ambachtelijk vervaardigen van verf. Bij het verzamelen van de pigmenten die de kleur van verf bepalen ontdekte ze achter sommige pigmenten een lange en bijzondere geschiedenis. De schilderijen die met haar collectie pigmenten ontstond vertelen op hun beurt weer hun eigen verhalen….Art Zonnestraal mei 2015

 

Almere -Zaken live

http://azakenlive.nl/video_type/kunst-het-wtc/

Tips voor kunst in de werkomgeving! Almere 18 februari. Barbara Houwers adviseert bedrijven en geeft aankoop-en inrichtingsadvies op het gebied van hedendaagse kunst. In een korte presentatie vertelt ze over haar werk als kunstenaar en adviseur en haar passie om kunst in een woon of werkomgeving op een juiste manier te integreren.